maandag 30 december 2013

Food - Oliebollen


Heei Darlings,

Iedereen kent ze wel ... de oliebollen. Jaarlijks gaan we op zoek naar oliebollen. Tegenwoordig worden er zelfs prijzen uitgereikt voor de lekkerste oliebollen. Maar weten jullie hoe de oliebollen zijn ontstaan ? Ik weet niet waarom maar ik werd nieuwsgierig naar de oorsprong van een oliebol. Ja, ik hoor jullie al lachen. Maar het is me gelukt ! En ik heb ook gelijk voor jullie een oliebollen recept erbij gedaan ! Veel Leesplezier !




Er zijn drie oorsprongen:

1. Germaanse stammen die in, toen nog niet, Nederland leefden, maakten tijdens het Joelfeest (26 december t/m 6 januari) gebak. Volgens de Germanen zouden de godin Perchta en andere slechte geesten 's avonds ronddwalen. Om deze geesten tevreden te stellen werd het voedsel geofferd, waarvan het meeste in gefrituurd deeg zat. 
Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegenen die oliebollen gegeten hadden niet opengereten zouden worden.

2. In de Middeleeuwen was 
Kerstmis destijds het einde van de vastenperiode die op 11 november begonnen was: reden om te vieren dus. Oliekoeken, gemaakt van houdbare grondstoffen (al het verse voedsel was immers al op) waren een voedzame traktatie

3. De oliebol zou uit Portugal komen. Ze denken dat
 dat de Portugese Joden die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. Veel Joodse gerechten hebben een verwijzing naar het geloof.

Recept:

IngrediĆ«nten: 

het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius.
ca. 6 minuten Gebruik arachideolie
! Ververs de olie regelmatig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten